21.12.2024 Cumartesi ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLER SEPETİM LİNKLER İLETİŞİM
ÜRÜNLER
Ürün listemiz güncelleniyor.
VICTRON ENERGY
Solar Şarj Kontrol / Solar Charger Control
İnvertör / Inverter
İnverter-Şarj Cihazı / Inverter- Charger
Aküler / Batteries
Ekranlar ve İzleme Sistemi
DC/DC Konvertörler
Akü Şarj Redresörleri
Akü Koruma
PAYGo - Ödeme Sistemi
Victron Energy için 5 YIL Garanti Import - Export
Yedekleme Ada Sistemleri
Victron Energy Marine
Cep Telefonu Şarj Cihazı Solar Mobile Phone Charger
GÜNEŞ PANELLERI
NORM Güneş Panelleri
AXITEC Güneş Paneli
Waaree Güneş Paneli
EcoDelta Güneş Paneli
SunPower Güneş Paneli
TopraySolar Modules
Sunrise / Solartech modules
Thin Film PV solar module
Victron BlueSolar Panels
SunLink PV Technology
Esnek / Flexible
SOLAR ŞARJ KONTROL
HAVENSİS
Voltronic Solar Şarj Kontrol
EpSolar Charge Controller
Steca marka solar şarj kontrol
Phocos Güneş Şarj Regülatör
Must Marka Solar Şarj Kontrol
Morningstar Solar Şarj Regüle
Phocos CIS Industrial Control
12V-3A Solar Lamp Controller
SCC-Basic 50W/100W
TriStar MPPT 12,24,36,48 Volts
INVERTER - CHARGER
Smart Inverter-Charger
General Electric
Abax Inverter-Charger
Victron Energy BLUE POWER
Studer Inverter - Charger
MultiPower Hibrid / Melez
Back-Up Island Systems
Victron Easy Solar Combines
DC / AC İNVERTÖRLER
Norm marka invertörler
Fronius Solar Electronics
Solon Inverter
Siemens Inverter
Studer marka invertörler
SMA Sunny Island Off-Grid
Phoenix Inverter Compact
BlueSolar Grid Inverter
RÜZGAR TÜRBINLERI
Air Breeze 200 Watt Türbin
Kara Tipi 400 W Land
Deniz Tipi 400 W Marine
VIND 12V-400W / 24V-600W
300 Watt Rüzgar Türbini
Skystream 3.7 Southwest
HAZIR PAKET SİSTEMLER
Solar Enerji Paket Sistemler
Solar LED Aydınlatma Paket Sistemleri
Solar Su Pompa Paket Sistemleri
Solar DC Buzdolabı / İlaç Dolabı
Güneyli-Hitit Tak ve Çalıştır
Güneyli-Hitit Plug and Play
SOLAR KITLER
NORM - SolaLight 3W
NORM - ECOBOXX 160 KIT
Solar Armatür
Solar Generator
SOLAR SU POMPALARI
Grundfos SQFlex Product
Lorentz marka pompalar
DC Pompa/Pump
YARDIMCI AKSESUARLAR
Güneş Paneli Montaj Sehpası
Güneş İzleyici Solar Tracker
12-24VDC Buzdolabı Soğutucu
Solar Kablo / Solar Cable
Sabit panel sehpaları
Solar PV Konnektör Connector
TYCO Electronics SOLARLOK
Solar Tip Sigortalar / Fuse
Battery Monitor Akü İzleme
Battery Protect / Akü Koruyucu
Victron Akü İzolatörleri
Kesintisiz Yedek VE SolarSwitch
Automatic Transfer Switches
Güneş Enerji Sigortaları
Sigorta Yuvaları
Fotovoltaik Parafadurlar
PV-DC ŞALTERLER
Akü Bağlantı Soketleri
Intelligent Dual Power Transfer Controller
Hybrid Controller Of Solar Power And City Power
Solar Refrigerators / Freezers
Multi-Contact MC3 and MC4
GÜNCEL / SEKTÖREL
Güneş Enerjisi / Solar Energy
Güneş Enerjili Sulama / Solar Water Pumping System
Güneş Enerjili Otopark / Solar CarPort
GES Güneş Enerji Santralı / Solar PV Power Plant
Yenilenebilir Enerji / Renewable Energy
Alternatif Enerji / Alternative Energy
Hibrit Enerji / Hybrid Energy
Sürdürülebilir Enerji / Sustainable Energy
Enerji Depolama / Energy Storage
Şebekeden Bağımsız Akülü Çözümler / Off-Grid Solutions
Temiz Tükenmez Enerjiler / Clean Inexhaustible Energies
Güneş Enerjili Ev ve Ofis / Solar Home and Office Solutions
Kendi Elektriğini Kendin Üret / Lisanssız Elektrik Üretimi
Şebeke Bağlantılı Uygulamalar / On-Grid Applications
Yeşil Ürünler / Green Products
Keşif Proje Geliştirme Tasarım
Energiewende / Enerji Dönüşümü
HABERLER
FİYAT LİSTELERİ
VICTRON-Fiyat-Listesi (PDF)
NORM_HAVENSIS-042022_GENEL-FIYAT-LISTESI (PDF)
 

Türkiyenin Rüzgar Manzarası

 

 

 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları içinde en fazla ilgiyi rüzgar görüyor. Son dönemde hemen her gruptan rüzgar enerjisine yönelik yatırım iştahı dikkat çekiyor. Kimi kendi lisansıyla yatırım yaparken, kimi de lisans satın alarak rüzgar enerjisi santrali (RES) kuruyor.

 

Rüzgar enerjisinde en büyük beklentilerden biri YEK’in (Yenilenebilir Enerji Kanunu) çıkmasıydı. Bu kanun geçen yasama yılında sektörün tüm çabasına rağmen çıkarılamadı. Yerli ve yabancı yatırımcıların şevkini azaltan YEK’in yeni dönemde Meclis’ten geçeceği ümit ediliyor.

 

Diğer bir beklenti ise 1 Kasım 2007’de yapılan lisans başvurularıydı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) 751 proje başvurmuştu. Bunların kurulu gücü 78 bin MW (megavat) civarındaydı. Bu rekor başvuruya karşılık, sisteme bağlantı izni geçtiğimiz aylarda alınan kararla 8 bin MW ile sınırlandırıldı. Yatırımcılar uzun süredir EPDK’ya yaptıkları lisans başvurularının sonuçlanmasını bekliyordu. Nihayet geçtiğimiz günlerde EPDK, lisanslandırma çalışmalarının başladığını açıkladı. Ve şu ana kadar toplam 917 MW gücünde 16 projeyi uygun buldu. Rüzgarda daha önce de toplam 3 bin 700 MW’lik verilmiş lisans bulunduğu göz önüne alınırsa, 1 Kasım başvuruları çerçevesinde 8 bin 488 MW’lik güce izin verilecek.

 

Teknik hesaplarla yapılan projeksiyonlar, rüzgarda 2012’ye kadar 12 bin MW’lik kurulu gücü öngörüyor. Şu anda rüzgarda ulaşılan kurulu güç miktarı ise 1092 MW civarında. Tabii bu arada Enerji Bakanlığı’nın 2020 yılı için rüzgarda 20 bin MW’lik bir kurulu güç hedefi bulunduğunu hatırlatalım.

 

Teknik nedenlerle toplam kurulu güç içinde rüzgar enerjisinin payı sınırlı tutulsa da veriler, Türkiye’nin 38 bin MW’lik bir rüzgar enerjisi potansiyeli olduğunu gösteriyor. Tabii bu rakam sadece karasal alanlar için geçerli. Denizlerdeki potansiyelimiz de yaklaşık 10 bin MW.

 

Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) tarafından yapılan bir çalışmayla ortaya çıkarıldı. Kısa adı REPA olan rüzgar enerji potansiyel haritası, tüm karasal ve denizsel alanlarda farklı yüksekliklerdeki rüzgar hızlarını, güç yoğunluğunu ve kapasite faktörlerini ortaya koyuyor. REPA’ya göre, ülkemizin kıyı Ege ve Trakya yarımadası ile Hatay, Konya, Karaman gibi bazı illerdeki lokal bölgeler rüzgar enerji santrali kurmak için uygun bölgeler. Rüzgar haritası hazırlanırken 50 metre yükseklikteki rüzgar hızları ve yüzde 35’lik kapasite faktörü dikkate alınıyor. Ayrıca yıllık ortalama rüzgar hızının saniyede 7 metre ve üzerindeki kullanılabilir alanlar ile kilometrekare başına 5 MW’lik bir güç kurulabileceği kabul ediliyor. EİE’nin hesabına göre, toplam 48 bin MW’lik rüzgar enerjisi potansiyeli değerlendirilebilirse yıllık yaklaşık 130 milyar kWh elektrik üretilebilir. Türkiye’nin 2009 yılı elektrik tüketiminin yaklaşık 200 milyar kWh olduğunu hatırlatalım.

 

YATIRIM MALİYETİ

Rüzgar enerjisi, yenilenebilir kaynaklar içinde maliyeti ve geri dönüş süresi açısından en fizibıl yatırım özelliğine sahip. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) hesaplamasına göre, şu anki maliyet MW başına yaklaşık 1 milyon 200 bin euro. Kullanılan türbinin markası ve tipine göre bu maliyet yukarı veya aşağı doğru oynayabiliyor. Örneğin, dünyada yaygın olarak kullanılan Enercon, Vestas, Nordex, GE, Siemens gibi markaların türbinleriyle yatırım yapılması durumunda; ulaşım, zemin durumu, sisteme uzaklık gibi saha şartlarının ne çok hafif ne de çok ağır olmasına bağlı olarak MW başına 1 milyon 200 bin euro Türkiye için ortalama kabul edilebilir bulunuyor.

 

Yatırım maliyeti, piyasaya yeni sürülen ve özellikle Uzakdoğu’da imal edilen türbinlerle 1 milyon euro’ya kadar düşebiliyor. Ancak bu durumda da işletme maliyetlerinin yüksekliği söz konusu olabiliyor. Pazar lideri türbinler, 10-15 yıla kadar bakım onarım ve emreamadelik garantisi veriyor. Ucuz türbinlerde bu garantiler verilemiyor. Bu da daha maliyetli işletme giderlerine yol açabiliyor.

 

Yatırımların geri dönüş süresine gelince... Bu daha çok kullanılan kredinin türüne göre değişiyor. Ancak günümüz koşullarıyla ve birim başına 5.5 sentlik elektrik alım fiyatıyla hesaplandığında, ihtiyaç duyulan kredi vadeleri en az 14 yıl oluyor. Santralin ömrü ise 20 ila 25 yıl olarak kabul ediliyor.

 

YEK’İN ÇIKMAMASI YAVAŞLATTI

Rüzgar yatırımcılarının en önemli beklentisi alım fiyatını ve garanti süresini artıran Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun çıkmasıydı. Bu yasa hem yerli hem yabancı yatırımcılar, aynı zamanda türbin ve diğer ekipman üreticileri için de ciddi bir teşvik olarak görülüyor. Sektör çevrelerinden edindiğimiz izlenime göre YEK’in ertelenmesi yatırımları yavaşlattı. Keza şu anda yenilenebilir enerjiye, kaynak farkı gözetmeksizin birim başına 5.5 euro sent (cent) alım garantisi veriliyor. Bu fiyatı içeren kanun 2005 yılından beri yürürlükte.

 

Alım garantisi piyasa fiyatlarının altında seyrettiği için üretime geçen RES’lerden hiçbiri bundan yararlanmadı. Enerji şirketleri, ürettikleri elektriği piyasada veya ikili anlaşmalarla nihai tüketiciye satmayı tercih etti. 2009 yılında ekonomik kriz ve DUY’a (Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği) geçişle beraber 2008 yılında 8 euro sent olan piyasa fiyatları 5.5 euro sente kadar geriledi.

 

Sektör temsilcilerine göre, düşen fiyatlar ve krizin etkisiyle finansman bulmanın zorlaşması üreticiyi zor durumda bıraktı, yatırım hızını yavaşlattı. Bu faktörlerle beraber YEK tasarısının onaylanmaması sonucu pek çok yabancı yatırımcı piyasaya girmekten vazgeçti.

 

Rüzgar santrallerinin özellikle ilk yıllarında desteklenmesi gerektiğini savunan yatırımcılar, belli bir kurulu güce ulaşanların ileride elektriği ucuzlatıcı etki yapacağına dikkat çekiyor. RES yatırımının fizibıl olabilmesi için sektörün istediği alım fiyatı ise 7.5 euro sent...

 

YILDA 2.5 MİLYAR EURO’LUK YATIRIM

Türkiye’de birçok yerli üreticinin küçük çapta türbin üretimi var. Bunlar arasında Soyut Wind, DKT, Nett ve Model Enerji gösterilebilir. Ancak rüzgar santrallerinde kullanılabilecek büyüklükte, 2 MW ve üzeri türbin üretimi yok. Belli başlı yabancı tedarikçiler arasında ise Enercon, Vestas, Nordex, Repower, Gamesa, Siemens, Alstom ve GE firmalarını saymak mümkün. Bunların dışında Türkiye piyasasına girmeye çalışan pek çok firma da mevcut.

 

RES maliyetinin yüzde 75-80’ini türbinler oluşturuyor. Anahtar teslimi rüzgar santrali kuran firma henüz yok. Ancak yatırımcı şirketlere yol, temel, şalt merkezi, iletim hattı gibi müteahhitlik hizmetleri verenler var. Bu şirketlerin son dönemde bir araya gelerek konsorsiyumlar kurduğu dikkat çekiyor. Anahtar teslimi paket teklifler verilmeye başlandığı da belirtiliyor. Bazı türbin firmaları, müteahhitlerle anlaşarak yatırımcılara türbin dahil anahtar teslimi teklifler veriyor. www.yesilekonomi.com / 13.10.2010

 
 
 
EN ÇOK İNCELENENLER
NORM PoliKristal / PolyCrystalline (1453)
NORM MonoKristal / MonoCrystalline (1353)
PWM Solar Şarj Kontroller (1158)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1142)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1133)
PWM Solar Şarj Kontroller (1099)
MENÜLER
Transformatör
AKÜMÜLATÖR ÇEŞITLERI
MUTLU marka akü
Full Energy Jel Akü Perpa Satış
VICTRON marka bataryalar
BYD Battery
PYLONTECH Battery
YİĞİT Marka Akü
RITAR Akü - Ritar Battery
TROJAN Battery Company
NORM
SB Battery
B.B. Battery
Ritar Akü Sözlük
Sonnenschein
GOLD Battery
EXIDE marka akü
Energy Storage Solutions
Nickel-Cadmium Batteries
HAZE marka akü
SONNENSCHEIN Dryfit Solar
Aküde Sıkça Sorulan Sorular
NARADA Batteries
YİĞİT GelEnergy Jel Aküleri
HOPPECKE OPZV Solar Power
PowerSafe OPZV Series
B.B. Battery Co., Ltd
FIAMM Motive Power Batteries
VICTRON Peak Power Pack
VICTRON Lithium Ion Battery
Muhtelif Marka Model Tip Akü
AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ
Norm 220 VAC - 1 Faz Girişli
Norm / Akü Kabinli / Redresör
Norm 380 VAC - 3 Faz Girişli
Otomotiv / Starter Charger
Studer Battery Charger
DC Charger / Rectifier
Forklift PzS CER Traction
Switch Mode Sistemler
Blue Power Akü Şarj Cihazları
AYDıNLATMA ARMATÜRÜ
NORM-Lighting
NORM-COMM-Lighting
NORM - Solar LED Armatür
SOLAR POMPA İNVERTÖR
Güneş Enerjili Sulama
TESCOM Solar Pompa Sürücü
ABB Solar Pompa Sürücüleri
SDD Solar Sulama İnvertörü
FRECON Solar Pump Driver
DC / DC KONVERTÖR
Orion DC / DC Konvertör
MDCI and MDC Converters
UPS SISTEMLERI
Hibrit / Hybrid UPS Sistemleri
MICRO-GRID SISTEMLER
Micro-Mini Hydro
JENERATÖR HİBRİT GÜÇ
Victron Energy Products
Victron Çözüm ve Avantajlar
Teksan Jeneratör Hibrit Güç
PAKET SISTEMLER
Conergy konut kitleri
Conergy damla sulama kitleri
Elektronik jeneratör solar box
Victron HybridBox
BATTERY CHARGER
Victron Blue Power IP20, IP65
DOSYA KATALOG BROŞÜR
Norm Energy Systems Ltd.
Center Pivot Sulama Sistemleri
Norm-Tarım-Makineleri
Victron Energy
Victron Energy Blue Power
Steca Solarelektronik Germany
Morningstar Corporation
Lorentz solar pumps tracking
Phocos Off-Grid Power
Mobile Solar Power System
Solar-Log Maximized Sunpower
Solon Corporation
Micro Inverter AEconversion
Symtech Solar
ECO Delta
ReneSola Green Energy Products
SchneiderElectric Solar Power Solutions
Mutlu Stationary Batteries
SOLARWAY Lantern Portable
Güneş Enerjili Aşı İlaç Dolabı ve Takibi
Power Blox PBX200 Multi-Contact Staubli Türkiyede
CW Enerji / TommaTech
PROMOSYON / İNDİRİMLİ
Inverter / Onduleur / Convertisseur
Solar Charge Controller
Solar UPS
Solar Panel / Panneau Solaire
BAŞVURU PROJE TALEP
PROJE FORMU TR-EN-FR
PROJE - SİSTEM - TASARIM
İlk Başvuru Formu Beta Yayını
Sulamada Güneş Solar Pompa
Micro HES Müşteri Talep Formu
BAYİLİKLER HAKKINDA
Bayilik Talep Başvuru Kayıt
YASAL UYARI
Yasal Uyarı / Feragatname
BANKA HESAP - ÖDEME
Banka Hesap, İban No, Havale
Mail Order Kredi Kartı ile
ÜYE OL
Yeni ürün ve kampanyalardan haberdar olmak için mailliste kayıt olun.
İsim Soyisim:
Email:
VİDEOLAR
Tüm videolar için tıklayınız.
Anasayfa Hakkımızda Ürünler Sepetim İletişim Site Haritası
Copyright © 2008-2009 Norm Enerji Sistemleri Ltd. Şti.