Bir kilometre şişme bacayla güneş enerjisi
Dünyanın önde gelen sıcak hava balonu uzmanlarından Per Lindstrand yeşil enerji üretimi için 1 kilometre uzunluğunda şişme bir güneş bacası yapmayı planladığını duyurdu.
İngiliz maceraperest işadamı Richard Bronson ile birlikte 1991de balonla Büyük Okyanusu aşan Per Lindstrand, bu teknolojinin uzak yerlerde daha etkin yeşil enerji üretiminde kullanılabileceğini söyledi.
Lindstrand ayrıca, teknolojinin bina bakımının zor olduğu, yüksek deprem riski bulunan yerlere de yardımcı olabileceğini vurguladı.
Engineer dergisine açıklamalarda bulunan Lindstrand, projenin 20 milyon dolara mal olabileceğini belirtti.
Düz güneş panellerine göre daha tercih edilir bulunan yukarı doğru uzanan güneş enerjisi teknolojileri konusunda çalışan birkaç şirket bulunuyor.
Lindstrandın şirketinin uzmanlık alanıysa havadan daha hafif teknolojiler geliştirmek.
Per Lindstrand, özellikle çöllerdeki araştırma merkezlerinde güneş enerjisi teknolojinin hantallığı olmadan, dizel yakıt ve doğalgaza natif bir temiz enerji kaynağı gerektiğini söyledi.
Lindstrand, "Dünyanın bu kesimlerindeki sorun kumun çok ince olması ve çabucak güneş panellerini tıkaması. Yani hiç su olmayan bir yerde çok fazla temizlik yapmanız gerekiyor" dedi.
Maliyeti azaltıyorLindstrand kuleyi şişme yapmanın projenin maliyetini büyük oranda azaltacağını, benzer kuleleri betondan yapmaya kıyasla yüzmilyonlarca dolar tasarruf sağlayacağını vurguladı.
Bu teknoloji alanında Londra Üniversitesi Kentsel Sürdürülebilirlik ve Dayanıklılık Merkezinde araştırmalar yapılıyor.
Teknolojinin bir uygulaması çöl koşullarında.
Araştırma ekibi bacayı su üzerine yapmanın, böylece kendi ağırlığını taşımasını sağlamamın da bir seçenek olduğuna inanıyor.
Mühendis Patrick Cottam BBCye yaptığı açıklamada fikrin daha başlangıç aşamasında olduğunu, ancak laboratuvara 3,5 metrelik bir model üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
Yukarıya doğru uzanan bir baca kullanarak güneşten enerji üretmek yüz yılı aşkın süredir düşünülen bir yöntem.
Bacanın altında güneş ışınlarından enerji toplayan paneller bulunuyor. Isınan hava bacadan yukarı doğru çıkıp, elektrik üreten rüzgâr tribünlerini çalıştırıyor.
Ancak işe yarayıp yaramayacağı belli olmayan bir teknolojiye büyük yatırımlar yapılmak istenmediği için gelişimi yavaş oldu.
1982de deney için inşa edilen bir baca, paslanma nedeniyle destek kablolarının zayıflamasının ardından yıkılma riski nedeniyle imha edilmişti.
Dave Lee / BBC Teknoloji Muhabiri
www.bbc.co.uk / türkçe
20.11.2013